Medische apps

LET OP: Onderstaande tekst is opgesteld in het Nederlands. Voor een goede leeservaring is het het beste Google Translate uit te zetten.

De RCMM Patiënt Advies Raad heeft voor u enkele mobiele apps uitgezocht die kunnen helpen om uw medische gegevens snel toegankelijk te maken, voor u en voor hulpverleners. Een overzicht:

 1. MedDossier
 2. MemoMedic
 3. SOS op Reis
 4. Zeker op Reis
 5. Overige informatie

Disclaimer: onderstaande teksten zijn afkomstig van de makers van de apps. Het NCMD aanvaardt geen aansprakelijkheid voor onjuistheden in de tekst of problemen met de apps.

Heeft u een tip? Laat het ons !

 

MedDossier

"Wie medische zorg krijgt, wil goed en foutloos geholpen worden. Met MedDossier kunt u er zelf voor zorgen dat u altijd de juiste medische informatie paraat heeft."

"MedDossier is een handige tool om uw eigen medisch dossier bij te houden. U kunt er uw donorgegevens, medicijngebruik en belangrijke telefoonnummers in opslaan. Maar u kunt ook uw medische bijzonderheden beschrijven, bijvoorbeeld waar u allergisch voor bent, of u een chronische aandoening hebt en welke bloedgroep."

"MedDossier kan van belang zijn wanneer u bijvoorbeeld een ongeluk krijg en plotseling in het ziekenhuis belandt. Uw medische informatie heeft u dan gelijk bij de hand. Deze gegevens kunnen antwoord geven op belangrijke vragen van de specialist."

"Download MedDossier zodat u in geval van nood altijd de juiste medische informatie paraat heeft!"

"MedDossier is een initiatief van GGZ Friesland i.s.m. Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), Ziekenhuis NijSmellinghe en Kijlstra Ambulancegroep."

"In de update van MedDossier zijn de functionaliteiten ingericht om mensen bij te staan in crisis situaties. Je kunt vanuit elk punt in de app naar het crisis overzicht komen waar je een huisarts, behandelaar, contactpersoon en crisisdienst direct kunt bellen. Ook kun je hierin een boodschap achterlaten voor hulpdiensten in crisissituaties." 

⇑ Naar boven

 

MemoMedic

"MemoMedic als uw eigen Persoonlijk Medisch Dossier

. Belangrijke gegevens altijd bij de hand. Wilt u altijd en overal, dus ook in het buitenland, uw eigen medisch dossier bij de hand hebben? Wilt u zelf de enige zijn die beslist wie er toegang heeft tot uw gegevens?"

"MemoMedic beheert uw medisch dossier. Niet alleen uw medicatiegegevens worden via MemoMedic in uw smartphone opgeslagen. Ook andere belangrijke medische gegevens kunnen in een persoonlijk dossier worden genoteerd. Dat is een geruststellende gedachte, bijvoorbeeld als u afhankelijk bent van uw medicijnen en deze plotseling kwijt of op zijn. Dankzij uw dossier heeft u alle essentiële informatie direct bij de hand, ook wanneer u een onbekende arts of apotheek moet consulteren."

"In uw Persoonlijk Medisch Dossier staat:

 • welke medicijnen u gebruikt
 • voor welke medicijnen u eventueel allergisch bent
 • welke contra-indicaties u heeft (ziektebeelden waarbij bepaalde geneesmiddelen niet gebruikt mogen worden)
 • welke recente laboratoriumwaarden er bij u zijn bepaald (indien bekend).
  Persoonlijk Medisch Dossier samenstellen"


"U vult uw eigen gegevens in de App in. Vraag uw huisarts en apotheek daarbij eventueel om hulp. Zijn er nieuwe gegevens bekend, voeg deze dan direct toe aan uw MemoMedic dossier. Zo bent u in staat om op elk gewenst moment een arts of apotheek van uw actuele medicatie en medische status op de hoogte te brengen: u bent namelijk de drager van uw eigen medisch dossier. Via uw Smartphone kunt u het dossier ook mailen naar een zorgverlener van uw keuze."

⇑ Naar boven

 

SOS op Reis

 

SOS op Reis app

"Speciaal voor de (reislustige) consument ontwikkelden wij een aantal handige producten voor onderweg. Met de SOS op Reis app, de SOS International Info Tag én de Return Tag gaat u goed voorbereid op pad!"

"Met deze gatis app voor uw smartphone registreert u heel eenvoudig al uw verzekeringsgegevens, heeft u van ruim 200 landen alle noodnummers binnen handbereik, beschikt u over de gegevens van ambassades en consulaten en legt u direct contact met uw alarmcentrale als hulp nodig is."

SOS International Info Tag

"Wie moeten hulpverleners informeren als u iets overkomt? En hoe weet een hulpverlener dat u allergisch bent voor bepaalde medicijnen of juist speciale medicatie gebruikt? Hiervoor gebruikt u de SOS International Info Tag. Bevestig een Info Tag aan uw motor- of sporthelm, sportschoen of stop hem in uw portemonnee. Door de QR-code op de tag te scannen heeft de hulpverlener toegang tot uw belangrijkste ICE gegevens en kan er snel en adequaat gehandeld worden."

⇑ Naar boven

 

Zeker op Reis

Omschrijving: Met de Zeker op Reis App heeft u altijd en overal uw belangrijkste (medische)gegevens bij de hand. Noodnummers, medicatie- en vaccinatieoverzicht, landeninformatie en praktische tips voor op reis zijn geïntegreerd in de Zeker op Reis App.

 • Medisch paspoort: In het medisch paspoort voegt u eenvoudig uw gegevens toe en vult vervolgens uw medisch dossier in. Naast informatie over ziekten en medicijngebruik kunt u ook uw vaccinaties beheren.
 • Vaccins: Een overzicht van uw vaccinaties met daarnaast de mogelijkheid om een malaria inname schema aan te maken. Dit schema zorgt ervoor dat u een melding krijgt op uw mobiele telefoon als het tijd is om het malaria middel in te nemen en houdt rekening met verschillende tijdzones.
 • In geval van Nood: Vind eenvoudig alarmnummers van medische diensten, ambassades en ziekenhuizen wereldwijd. Ook hebt u alle belangrijke telefoonnummers op een rij van ANWB tot Banken. De lijst kunt u personaliseren door nummers toe te voegen of te verwijderen. Hierdoor heeft u alleen bij de hand wat u echt nodig hebt.
 • Landen informatie: Hier vindt u vaccinatie advies, belangrijke ziekenhuizen en ambassades van alle landen ter wereld.
 • Reistips: Waardevolle informatie en tips om (medische) problemen te voorkomen tijdens uw reis. Inclusief een reischecklist ter voorbereiding.
 • Reisziekten: Een overzicht van de belangrijkste reisziekten als Hepatitis A, Buiktyfus, Gele koorts, Malaria etc.
 • Reiswoordenboek: De belangrijkste termen voor op reis altijd bij de hand. Het reiswoordenboek ondersteund nederlands, frans, duits, engels, spaans, italiaans en turks."

⇑ Naar boven

 

Overige informatie

"Regelmatig willen hulpdiensten (BHV, EHBO, Politie, Brandweer etc) bij een ongeval of andere noodsituatie familie of vrienden inlichten. Voorheen konden hulpdiensten deze snel vinden via de mobiele telefoon van het slachtoffer. Tegenwoordig zijn echter de meeste mobiele telefoons vergrendeld met een code, patroon of andere manier van beveiliging. Hulpdiensten kunnen op deze manier niet het In Case of Emergency (ICE) nummer achterhalen. Zowel voor de iPhone als voor Android mobiele telefoons is daar nu een oplossing voor."

"Er zijn tegenwoordig diverse manieren om op het lockscreen van je telefoon een boodschap of ICE nummer te plaatsen."

iPhone

"Ga op je iPhone naar de app ”gezondheid”. En vervolgens naar Medische ID wat rechts onderin te vinden is. Hier kan je een contact toevoegen voor noodgevallen. Tevens kan je een relatie aan de persoon toevoegen (vader/moeder, vriend/vriendin, etc). Bij een vergrendeld scherm zie je links onderin “Noodgeval”. Klik hierop, je krijg vervolgens links onderin “Medische ID” te zien. Klik hierop en dan worden de gegevens die je hebt ingevoerd zichtbaar. Dit is echter alleen beschikbaar voor iPhones vanaf iPhone 4S en voorzien van iOS 8 en hoger."

Android

"Ga naar contacten en vervolgens naar groepen. Ga naar ‘ICE –contact bij nood’ en klik op de button om een contact toevoegen. Klik op ‘‘contact noodgevallen’ en maak of een nieuw contact aan of selecteer een bestaand contactpersoon. De contactpersoon staat nu in de groep ICE –contact bij nood. In geval van nood klik je op ‘noodoproep’ bij een vergrendeld scherm. Als je nogmaals links onderin klikt, zie je de ICE contactpersonen. Als deze functie niet bestaat op jouw telefoon dan kan je hetzelfde nog bereiken via een app als ‘ICE Gegevens‘ of de Nederlandse app ‘In Geval van Nood‘. Beide verkrijgbaar via de Google Play Store."

Bron: http://www.deficare.nl/nieuws/in-case-of-emergency-ice-op-je-mobiel-instellen/.

Voor meer informatie vanuit Android zie ook http://www.androidplanet.nl/nieuws/noodnummers-op-je-lockscreen/.

 

⇑ Naar boven